Färska livsmedels värsta fiende är Syre!

Den största orsaken till att livsmedel förlorar kvalitet, konsistens, näringsvärde och smak är syre. Syre orsakar också frysskador på livsmedel och möjliggör utvecklingen av olika mikroorganismer. Det är därför användningen av traditionella förvaringsmetoder så som i vanliga plastpåsar och burkar inte är optimala, eftersom de i själva verket innesluter och behåller luften tillsammans med livsmedlet.

Vakuumpackning reducerar syret i förpackningen och därmed bevarar smaken och livsmedlet hålls friskt längre. Att reducerar syre och förvara livsmedel i kyl eller frys kan också hämma tillväxten av mikroorganismer som senare kan utvecklas till mögel, jäst och bakterier.


Vakuumpackning är inte detsamma som konservering!

Vakuumpackning är inte detsamma som konservering och förhindrar inte att livsmedel åldras, däremot fördröjer det förloppet.

Vakuumpackning är ingen ersättning för nedkylning och frysning. Livsmedlet ska fortfarande förvaras i kyl eller frys efter vakuumpackning. Om temperaturen i kylskåpet ligger över +4°C under en längre tid kan det gynna tillväxten av skadliga organismer, temperaturen bör därför ligga under +4°C. Förvara gärna livsmedel i frysen (helst -17°C eller lägre). Även om det inte dödar alla mikroorganismer så hämmar det tillväxten.


Viktiga tips vid vakuumförslutning!

  • Vid vakuumpackning uppnår man ett mycket högt vakuumtryck under processen. För att undvika att ömtåligt innehåll förstörs av det höga trycket, håll ett öga på vakuumpåsen och tryck på ”Manual Seal” knappen om du önskar avbryta processen tidigare eller använd ”PULS” knappen. För att själv reglera trycket.
  • Lägg inte för mycket ingredienser i vakuumpåsen.
  • Lämna minst 7 cm mellan innehållet i vakuumpåsen och påsöppningen.
  • Se till att vakuumpåsen är torr och ren i påsöppningen då påsen annars inte försluts korrekt.
  • Sträck påsöppningen innan den läggs mot förseglingsremsan för att få bort eventuella veck och ojämnheter.
  • Lägg inte vassa föremål så som fiskben och hårda skal i vakuumpåsen då dessa kan penetrera påsen.
  • Under vakuumpackningsprocessen kan vätska och andra partiklar oavsiktligt hamna i vakuumpumpen, vilket kan medföra att pumpen sätts igen och att apparaten tar skada. För att förhindra detta rekommenderar vi att man fryser in flytande innehåll i ett fryståligt kärl innan det vakuumpackas i vakuumpåse eller vakuumbehållare. Notera att om vätska vakuumpackas direkt i en vakuumbehållare utan att förfrysas kan behållaren ta skada och spricka när den ligger i frysen. Se även avsnittet ”Förberedelseguide för olika råvaror”.
  • Ska du vakuumpacka kött eller annat fuktigt innehåll kan man lägga lite hushållspapper mellan innehållet och påsöppningen. Vid vakuumpackning av mjöl, gryn och annat pulverinnehåll kan man lägga ett kaffefilter mellan innehållet och påsöppningen. Se till att inte pappret/filtret placeras i förslutningen.
  • Tänk på att livsmedel som har hög fetthalt kan härskna om de förvaras för varmt.
  • Vakuumpackning av frukt och grönsaker som t.ex. äpplen, bananer, potatis och rotfrukter förlänger inte dess hållbarhet om de inte skalas först.


Förberedelseguide för olika råvaror 

Kött och fisk
För bästa resultat bör råvarorna förfrysas i ca 1-2 timmar innan de vakuumpackas för att bibehålla saftighet och textur. Om det inte är möjligt att förfrysa råvaran, kan man lägga ett hushållspapper mellan köttet/fisken och påsöppningen. Var noga med att pappret inte hamnar i förseglingen. Notera att nötkött kan se mörkare ut när det vakuumpackats eftersom syret tas bort under processen.
 
Grönsaker
Grönsaker bör blancheras innan de vakuumpackas eftersom alla grönsaker avger gaser under förvaring. Blanchering stoppar dessutom enzymprocessen som kan göra att grönsakerna förlorar färg och smak. Skala grönsakerna och blanchera dem sedan genom att doppa ner dem i kokande vatten och koka dem tills de mjuknat någon men fortfarande har spänsten kvar. Lägg dem därefter direkt i kallt vatten för att avbryta kokningsprocessen. Låt dem sedan rinna av innan de vakuumpackas. När grönsaker ska frysas bör de först förfrysas i 1-2 timmar. Placera dem separerade på ett bakplåtspapper eller dylikt för att undvika att de fryser ihop till en klump. Lägg sedan de frysta grönsakerna i en vakuumpåse och vakuumförsegla påsen. Lägg sedan vakuumpåsen i frysen.
OBS! Färsk svamp, lök och vitlök bör aldrig vakuumpackas p.g.a., risken för anaeroba bakterier.
 
Bladgrönsaker
För bästa resultat bör man använda en vakuumbehållare för vakuumpackning av bladgrönsaker. Skölj grönsakerna och låt dem torka på ett hushållspapper eller dylikt. Vakuumpacka dem sedan i en vakuumbehållare och förvara i kylen.
 
Frukt
Frukt med skal bör skalas innan de vakuumpackas. Förfrys gärna frukt i 1-2 timmar innan de vakuumpackas. Sprid ut dem på ett bakplåtspapper eller dylikt så att de inte fryser ihop till en klump. Vakuumpacka dem sedan i en vakuumpåse och lägg i frysen. Om du vill förvara dem i kylen bör du vakuumpacka dem i en vakuumbehållare.
 
Bakverk
Om du vill vakuumpacka mjuka bakverk rekommenderas att du använder en vakuumbehållare så att dess form bevaras. Om du däremot vill använda vakuumpåse bör du förfrysa bakverket i 1-2 timmar innan. Det går så klart även att vakuumpacka kakdegar, pajer och kakmixer för senare användning.
 
Hårdost
För att hålla osten färsk, vakuumpacka den om du inte ska använda den på ett par dagar. Ta en extra stor vakuumpåse så kan du återanvända påsen om du vill vakuumpacka samma ost igen.

OBS! Mjukost bör inte vakuumpackas p.g.a. risken för anaeroba bakterier.

 
Pulver och mjöl
För att undvika att partiklar kommer in i vakuumpumpen bör man lägga ett kaffefilter eller hushållspapper mellan innehållet i vakuumpåsen och påsöppningen. Se till att inte filtret/pappret hamnar i förseglingen. Du kan även vakuumpacka innehållet i dess originalförpackning genom att stoppa ner originalförpackningen och dess innehåll i en vakuumpåse och därefter försegla vakuumpåsen. 

Snacks
Har du överblivet snacks håller de längre om de vakuumpackas. För bästa resultat bör en vakuumbehållare användas vid vakuumpackning för att undvika att de smulas sönder. 

Vätska
Innan du vakuumpackar vätska, t.ex. soppor och buljong, förfrys vätskan i ett fryståligt kärl eller iskubsform tills vätskan är helt genomfrusen. Ta sedan ur den frysta vätskan ur formen och vakuumpacka den i en vakuumpåse eller vakuumbehållare. Lägg sedan vakuumpåsen/ vakuumbehållaren i frysen. Notera att om vätska vakuumpackas direkt i en vakuumbehållare utan att förfrysas kan behållaren ta skada och spricka när den ligger i frysen.


Förbered grillningen

På ett enkelt sätt kan du imponera dina gäster. Innan du fryser in köttet kan du marinera det med en företrädelsevis en torr kryddblandning/marinad. Sedan tar du upp köttet ca 1 dygn innan tillagningen och låter det tina upp i kylen eller ett vattenbad. Så snart köttet är tinat börjar marineringsprocessen och du får ett utmärkt resultat vid tillagningen. Ifall du använder en flytande marinad bör du frysa påsen någon timme före vakuumpackningen.


Kasta inte mat i onödan

Den lufttäta förpackningen fördröjer bakteriebildning väsentligt, vilket förlänger hållbarheten på maten. Många hushåll kastar onödigt mycket mat idag, ofta på grund av dålig planering. Detta kan du sätta stopp. Storhandla och vakuumpacka maten när du kommer hem. Då kommer du alltid ha tillgång till färska och goda råvaror oavsett hur du väljer att förvara dem i kylskåpet eller frysen. 


Tvätta händerna

Hygienen är viktigt att tänka på när du vakuumpackar. Tvätta händer med tvål och vatten och diska redskapen noggrant. Se sedan till att kyla eller frysa dina matvaror före du packar dem. Fyll inte påsen för mycket, lämna minst 7 cm mellan innehållet och påsens öppning. Lägg aldrig skarpa föremål såsom ben i påsen, då den kan gå sönder och släppa in syre.


Vad betyder BPA FREE?