Mörningspåsar

Mörningspåse Tublin

Mörning av kött hemma kan vara marigt då det är måttligt trevligt att ha en bit kött liggandes fritt i kylskåpet. Risken av kontamination är överhängande.

Det är här, torrmörning i vakuumpåse kommer in. Torrmörning med vakuum är inget som görs i de påsar som medföljer apparaten. Torrmörning görs med speciella påsar som låter vätskan från köttet dunsta under de 20-30 dagar som köttet ligger i kylskåpet. Denna process är relativt ny och togs fram av ett Dansk företag, Tub-Ex ApS. Processen kallas för Tublin. Tublin-påsen är tillverkad en en elastisk och mycket slitstark plast och som har porer vilket låter vätska från köttet dunsta ut, utan att tillåta bakterier från omvärlden komma in.

Nu kan du möra dit kött hemma i kylskåpet på 2–6 veckor med våra Mörningspåsar..

Påsarna stoppar fukt från att nå in i dem. De förlorar inte vakuumet samtidigt som smak och konsistens bevaras.

Påsarna användas till att möra kött eller torka produkter som exempelvis salami och skinka. 

Information rörande vakuummörning finns en väldigt intressant forskningsrapport LINK framtagen av Erica Karlsson på SLU, fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap. I den presenterar hon bl.a just Tublin-metoden. Det intressanta är att Erica i sin rapport skriver att mörningen enligt Tublin-metoden ger likvärdigt resultat och i vissa fall till och med bättre resultat än ett kött som hängmörats under samma tidsperiod.

Checklista